Bruschetta to ulubiona przystawka nie tylko Włochów. W naszym kraju też ma liczne grono zwolenników, a jednym z nich jestem ja. To mój ulubiony przysmak, jest łatwa w wykonaniu i robi się błyskawicznie. Przepisów na tę przystawkę jest wiele, ale łączy je jedno: grzanka skropiona oliwą i posmarowana czosnkiem. Co znajdzie się na jej wierzchu to już tylko zależy od nas samych. Mogą być to pomidory, może być to pasta rybna lub mozarella z bazylią. Wiele możliwości daje bruschetta i zawsze znika szybko z talerza.
Bruschetta to rodzaj przekąski, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, jako przystawka do obiadu, podwieczorek lub kolacja. Popularność swoją zawdzięcza prostocie składników. Mówi się, ze bruschetta to mniejsza siostra pizzy. Jak wiele klasycznych przysmaków swoją karierę zaczęła na chłopskim stole, by potem wejść z całą okazałością na salony.
Oryginalna włoska bruschetta – skąd pochodzi?
Jej historia sięga prawdopodobnie XV w., a za jej twórców uznaje się włoskich rolników, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. Podczas ciężkiej pracy na roli lub w oliwkowym gaju, posilali się opiekanymi na ogniu kawałkami chleba, który następnie skrapiali oliwą i posypywali solą. Stąd też jej nazwa – słowo bruscare w dialekcie rzymskim oznacza właśnie pieczony nad ogniem.
Do tak przygotowanej kromki dodawali w miarę możliwości świeżo zebrane pomidory, bazylię lub czosnek. Szybkość przygotowania tej potrawy oraz niezwykła prostota przyrządzania, a także zrównoważony smak oraz odżywczość sprawiły, że stała się niezwykle popularna nie tylko we Włoszech, ale w całej Europie, a z czasem także na świecie.
Przepis na klasyczną bruschettę
Klasyczny, podstawowy przepis na bruschettę zawiera następujące składniki:
- pieczywo (najlepiej pszenną bagietkę lub włoską ciabattę), pokrojone na ok. 1,5 centymetrowe kromki, które należy podpiec tak, by miąższ pozostawał miękki
- ząbek czosnku, którym nacieramy ciepłe pieczywo
- sparzone i pokrojone pomidory, które miesza się z bazylią, solą morską i pieprzem następnie pozostawia się na godzinę.
Gdy pieczywo jest jeszcze ciepłe, skrapia się je oliwą i nakłada na nie podgrzane pomidory. Et voila!
Jak urozmaicić klasyczną bruschettę?
Bruschetta w oryginalnej wersji występuje z pomidorami, ale można ją podać niemal ze wszystkim. Podstawa tej przystawki– podpieczone pieczywo z oliwą i czosnkiem pasuje prawie do wszystkiego, dlatego zamiast pomidorów można nałożyć na nie np.:
- szynkę parmeńską,
- mozzarellę i rukolę,
lub
- awokado
- papryczka chilli
Można również zrobić wersję jesienną z pieczoną dynią lub cukinią albo jej słodką odmianę – zdecydowanie bez czosnku, za to z serkiem mascarpone i truskawkami.
Jak sami widzicie bruschetta to elegancka przystawka i nie tylko, którą można podać wygłodniałym gościom przed obiadem lub na śniadanie do łóżka. Jednego możecie być pewni, czosnkowa woń jaką roztacza nie pozwoli jej długo leżeć na talerzu.
Uwielbiam ta przekąskę i uwielbiam Włochy 🙂 bardzo często ją robie 🙂
Ale pyszota! 🙂
Wygląda bardzo pysznie 🙂
Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki 🙂
Ja też
Uwielbiam! Jest niesamowicie pyszna – a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu 🙂
Dokładnie
… aż mi w brzuchu zaburczało 😉 Piękne! 🙂
Dzięki
Ależ to apetycznie wygląda! Chyba przyrządze w weekend.
Koniecznie
Podoba mi się ta wariacja z szynką parmeńską, mozarellą i rukolą, uwielbiam rukolę 🙂
My uwielbiamy. Często w naszym domu czuć jej zapach
Uwielbiam tego typu dania. Piękne zdjęcia. Mega smakowite
Apetycznie wyglądają
Ja zawsze klasyczną robiłam nigdy nie przyszło mi do głowy by spróbować z mozarellą lub cukinią. Musze kiedyś spróbować