Gazowa kuchenka turystyczna, czyli kuchenka turystyczna na kartusze, jest ulubionym rozwiązaniem wielu podróżników i aktualnie najczęściej wybieranym rodzajem kuchenki na podróż. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypadu w góry bez możliwości przygotowania na miejscu ciepłego posiłku. Sprawne przygrzanie potrawy lub napoju podczas podróży, to coś, na co mogą sobie pozwolić. Kuchenka zasilana gazem świetnie sprawdza się również na biwaku i podczas wielodniowych podróży. Sprawdź, jak wygląda gotowanie na kuchence turystycznej na gaz i w jakich warunkach warto z niej korzystać.
Cechy i budowa gazowej kuchenki turystycznej
Podstawowym elementem kuchenki jest palnik. Kuchenka gazowa jest wyposażona w kartusz, czyli tzw. nabój, w którym znajduje się gaz. Najważniejszymi zaletami kuchenki są nieskomplikowana budowa, ułatwiająca użytkowanie i utrzymanie czystości, a w przypadku awarii, kuchenkę zazwyczaj udaje się szybko naprawić. Płomień kuchenki nie wydziela przykrego zapachu i nie pozostawia śladów na naczyniach. Cechują ją też niewielka objętość i masa, dzięki czemu bardzo łatwo można ją przenosić, np. w plecaku. Kuchenka turystyczna na gaz jest odpowiednia dla większości rodzajów wypraw zarówno jednodniowych, jak i tych dłuższych. Problemy z użytkowaniem gazowej kuchenki turystycznej mogą pojawić się dopiero wtedy, gdy znajdujemy się na dużych wysokościach lub przy znacznych spadkach temperatury. Cena kuchenki na gaz, jest na ogół niższa od kuchenki turystycznej, zasilanej benzyną. W trudniejszych warunkach pogodowych, palnik kuchenki możemy dodatkowo zabezpieczyć wiatrochronem.
Kartusz do gazowej kuchenki turystycznej
Kartusze do gazowych kuchenek turystycznych różnią się od siebie i zazwyczaj są odpowiednie dla jednego typu kuchenki. Wybierając kuchenkę musimy więc zwrócić uwagę na to jakie naboje będą do niej pasować. Wyróżnia się kartusze z gwintem, przebijane i wyposażone w system EasyClic. Jeśli wybieramy się za granicę, a naszym środkiem transportu będzie samolot, musimy upewnić, że kartusz odpowiedni dla naszej kuchenki, będzie można zakupić na miejscu (nabojów gazowych nie można bowiem transportować samolotem). W większości miejsc naboje do kuchenek gazowych są dostępne, choć w niektórych krajach słabo rozwiniętych, nie można ich nabyć. By rozwiązać problem z dopasowywaniem nabojów do kuchenki, producenci wprowadzają na rynek coraz więcej modeli dostosowanych do kilku rodzajów kartuszy.
Jak wygląda gotowanie na kuchence turystycznej na naboje?
Na gazowej kuchence turystycznej w szybki sposób możemy przygrzać lub sporządzić potrawę lub napój, ponieważ kuchenka na gaz nie wymaga długotrwałego rozgrzewania.Nadają się do tego zarówno wcześniej sporządzone przez nas potrawy, jak i gotowe produkty w paczkach. Kuchenka gazowa przyda się też jeśli postanowimy zaopatrzyć się w żywność liofilizowaną. Przygotowanie liofilizatów polega na dodaniu do nich gorącej, przegotowanej wody. Do ich spożycia nie potrzebujemy dodatkowych pojemników, gdyż można jeść je prosto z opakowania.
Dlaczego warto zabrać ze sobą kuchenkę?
Chyba każdy, kto podróżuje podczas zimy, wie ile znaczy możliwość zjedzenia podczas przerwy, czegoś na ciepło. Gotowany pokarm rozgrzewa, dodaje energii i zazwyczaj jest zdrowszy od pakowanej żywności. Samo przygotowanie posiłku może być natomiast chwilą wytchnienia. Gdy latem wybieramy się na biwak, możemy zabrać ze sobą same składniki oraz kuchenkę i gotować na miejscu. Przygotowanie posiłków może stać się wtedy wspólną rozrywką. Dzięki temu mamy możliwość zjedzenia świeżych, ciepłych potraw i nie musimy martwić się o ich transport.
Na wyjazdach stołujemy się w różnych miejscach. Jeszcze nigdy nie używaliśmy takiej kuchenki, ale bardzo mi się ta perspektywa podoba 🙂
Gdybym potrzebowała, to na pewno taką wybiorę 🙂
Taka kuchenka cudnie sprawdziła się, gdy jechaliśmy na wakacje do Skandynawii…fajna sprawa i jaka wygodna!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Oj, w takim pięknym terenie jak na tym zdjęciu to bym nawet mogła coś ugotować 😉
Często jeździmy pod namiot i kuchenka gazowa to podstawa