Ciasto marchewkowe, które pokochają dzieci i dorośli

Ciasto z warzyw to nadal nowość na naszych stołach. Ciasto marchewkowe idealnie nadaje się na deser, wzbogaci smak twojej kuchni i nada jej oryginalny smak. Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w krajach anglosaskich. W smaku przypomina nieco piernik. To idealny deser, który pokochają dzieci i dorośli. Poznaj  przepis na to ciasto, który przywiozłam z Arizony, od mojej sąsiadki Betty.

 

 

ciasto marchewkowe

 

Na początek mała zagadka…jest jednocześnie owocem i warzywem? Ma różne kolory, ale najczęściej znamy ten pomarańczowy. Już wiecie, co to takiego? Marchewka to o niej mowa! Jej znana nam współczesna odmiana to efekt prac hodowców, to genialne osiągnięcie rolnictwa.

 

ciasto marchewkowe

Pomarańczowy – ulubiony kolor Holendrów

 

Marchew pochodzi z południowo-zachodniej Azji. W swej pierwotnej dzikiej postaci była gorzkim, łykowatym, niewielkim korzeniem o białym kolorze zanim zmieniła się w soczysty, chrupiący i zdrowy rarytas. Na skutek selekcji, którą prowadzili hodowcy z różnych części Azji i Europy, można było spotkać również marchew w kolorze kremowym, żółtym, fioletowym i czarnym.

Pomarańczowy kolor warzywa zawdzięczamy Holendrom, którzy dążyli do stworzenia mniej gorzkiej odmiany. W efekcie ich ogrodnikom udało się wyhodować marchew w ulubionym przez Holendrów kolorze. Pomarańczowe, słodsze wersje pojawiły się w Europie prawdopodobnie na przełomie XVI/XVII wieku. Już wtedy zaczęto używać marchwi jako zamienników drogiego miodu i cukru do produkcji deserów.  Aktualnie marchew pomarańczowa jest  najbardziej popularną odmianą na całym świecie.

 

ciasto marchewkowe

Unijne paradoksy, czyli jak marchewka stała się owocem

Marchew to warzywo, każdy to wie, ale…od 2001 roku europejskie normy zaliczają marchew także do owoców. Tym razem za tą zmianą nie stoją Holendrzy, a Portugalczycy, którzy znani są z dżemu marchewkowego. Jednak według norm europejskich dżem może być produkowany tylko z owoców, a Portugalia swego dżemu broniła dzielnie, to unijni biurokraci uznali marchew z owoc.

 

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – początki

Początków ciasta marchewkowego  doszukiwać się trzeba w konieczności zastąpienia produktami powszechnie dostępnymi. Miód czy cukier były bardzo drogie i nie każdy mógł sobie pozwolić na ich zakup. W czasie drugiej wojny światowej, kiedy cukier racjonowano, a marchwi było w bród – ciasto marchewkowe okazało się najlepszym sposobem na oswojenie tej nieprzyjemnej sytuacji.

Swoją popularność ciasto marchewkowe zawdzięcza także powszechnej opinii, że jest zdrowe i dietetyczne. Być może wcześniej tak było, ale  to było lata temu. Dzisiejsza wersja ciasta marchewkowego  przykrytej grubą warstwą serowo-maślanego kremu z dużą ilością cukru raczej nie określilibyśmy jako dietetycznej! Uwzględniając niezaprzeczalne korzyści związane z jedzeniem bogatych w witaminy i błonnik marchewek to ciasto, którego przepis Wam podaję jest zdrowe i fit.

 

ciasto marchewkowe

Zdrowy deser

Ciasto kiedyś niezaprzeczalnie zdrowe, zostało zmodyfikowane tak, że ocieka lukrem i serowo- maślanym kremem. A przecież wiemy, że nadmiar cukru prowadzi do otyłości i wielu innych chorób. Ja proponuję Wam zdrową odmianę ciasta marchewkowego. Przepis mam od mojej sąsiadki Betty, której rodzina od pokoleń słynie z tego ciasta. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem. Jest zdrowe i fit.  Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd.

 

ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 185 ml oleju słonecznikowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g marchwi, obranej i startej na tarce

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Okrągłą formę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • Jajka utrzeć z cukrem,
  •  Dodać olej.
  • Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko
  •  Połączyć z jajkami.
  • Dodać startą marchew.
  • Przelać do formy i piec 1 godzinę.

 

Idealnie smakuje z kawą. Dzieci natomiast będą się zajadać tym deserem. A ja życzę Wam smacznego i pochwalcie się koniecznie czy robicie taki warzywny deser?

 

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

22 komentarze

Dodaj komentarz

Starszy wpis: ZAPOMNIANE WARZYWO TOPINAMBUR I JEGO WŁAŚCIWOŚCI
Nowszy wpis: Szczepionka przeciwko pneumokokom, którą wybrać?