Ciasto z warzyw to nadal nowość na naszych stołach. Ciasto marchewkowe idealnie nadaje się na deser, wzbogaci smak twojej kuchni i nada jej oryginalny smak. Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w krajach anglosaskich. W smaku przypomina nieco piernik. To idealny deser, który pokochają dzieci i dorośli. Poznaj przepis na to ciasto, który przywiozłam z Arizony, od mojej sąsiadki Betty.
Na początek mała zagadka…jest jednocześnie owocem i warzywem? Ma różne kolory, ale najczęściej znamy ten pomarańczowy. Już wiecie, co to takiego? Marchewka to o niej mowa! Jej znana nam współczesna odmiana to efekt prac hodowców, to genialne osiągnięcie rolnictwa.
Pomarańczowy – ulubiony kolor Holendrów
Marchew pochodzi z południowo-zachodniej Azji. W swej pierwotnej dzikiej postaci była gorzkim, łykowatym, niewielkim korzeniem o białym kolorze zanim zmieniła się w soczysty, chrupiący i zdrowy rarytas. Na skutek selekcji, którą prowadzili hodowcy z różnych części Azji i Europy, można było spotkać również marchew w kolorze kremowym, żółtym, fioletowym i czarnym.
Pomarańczowy kolor warzywa zawdzięczamy Holendrom, którzy dążyli do stworzenia mniej gorzkiej odmiany. W efekcie ich ogrodnikom udało się wyhodować marchew w ulubionym przez Holendrów kolorze. Pomarańczowe, słodsze wersje pojawiły się w Europie prawdopodobnie na przełomie XVI/XVII wieku. Już wtedy zaczęto używać marchwi jako zamienników drogiego miodu i cukru do produkcji deserów. Aktualnie marchew pomarańczowa jest najbardziej popularną odmianą na całym świecie.
Unijne paradoksy, czyli jak marchewka stała się owocem
Marchew to warzywo, każdy to wie, ale…od 2001 roku europejskie normy zaliczają marchew także do owoców. Tym razem za tą zmianą nie stoją Holendrzy, a Portugalczycy, którzy znani są z dżemu marchewkowego. Jednak według norm europejskich dżem może być produkowany tylko z owoców, a Portugalia swego dżemu broniła dzielnie, to unijni biurokraci uznali marchew z owoc.
Ciasto marchewkowe – początki
Początków ciasta marchewkowego doszukiwać się trzeba w konieczności zastąpienia produktami powszechnie dostępnymi. Miód czy cukier były bardzo drogie i nie każdy mógł sobie pozwolić na ich zakup. W czasie drugiej wojny światowej, kiedy cukier racjonowano, a marchwi było w bród – ciasto marchewkowe okazało się najlepszym sposobem na oswojenie tej nieprzyjemnej sytuacji.
Swoją popularność ciasto marchewkowe zawdzięcza także powszechnej opinii, że jest zdrowe i dietetyczne. Być może wcześniej tak było, ale to było lata temu. Dzisiejsza wersja ciasta marchewkowego przykrytej grubą warstwą serowo-maślanego kremu z dużą ilością cukru raczej nie określilibyśmy jako dietetycznej! Uwzględniając niezaprzeczalne korzyści związane z jedzeniem bogatych w witaminy i błonnik marchewek to ciasto, którego przepis Wam podaję jest zdrowe i fit.
Zdrowy deser
Ciasto kiedyś niezaprzeczalnie zdrowe, zostało zmodyfikowane tak, że ocieka lukrem i serowo- maślanym kremem. A przecież wiemy, że nadmiar cukru prowadzi do otyłości i wielu innych chorób. Ja proponuję Wam zdrową odmianę ciasta marchewkowego. Przepis mam od mojej sąsiadki Betty, której rodzina od pokoleń słynie z tego ciasta. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem. Jest zdrowe i fit. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru pudru
- 185 ml oleju słonecznikowego
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 400 g marchwi, obranej i startej na tarce
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać mąką.
- Jajka utrzeć z cukrem,
- Dodać olej.
- Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko
- Połączyć z jajkami.
- Dodać startą marchew.
- Przelać do formy i piec 1 godzinę.
Idealnie smakuje z kawą. Dzieci natomiast będą się zajadać tym deserem. A ja życzę Wam smacznego i pochwalcie się koniecznie czy robicie taki warzywny deser?
Zgadza się, ja je od razu pokochałam! Jest przepyszne! Ja miałam w domu nieco inny przepis, ale postanowiłam wzbogacić trochę smak i skorzystałam z Twojego. Była to bardzo dobra decyzja. Podoba mi się, że to taka zdrowa odmiana. Polecam zwłaszcza wszystkim rodzicom, których dzieci uwielbiają słodkości. Na pewno im zasmakuje 🙂
Przypomniałaś mi, że dawno nie piekłam 😉
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale moje zdolności w temacie pieczenia są kiepskie ( jedyne ciasto , które mi wychodzi to sernik tradycyjny). Jem jak mnie ktoś poczęstuje 😀
Witam czy może być zamiast okrągłej blaszki keksówka o wymiarach 24 cm.?
Myśle ze tak
Bardzo lubię ciasto marchewkowe 🙂
No powiem Ci że wygląda naprawdę apetycznie.
No w moim przepisie też tyle cukru… to chyba nie za bardzo fit ;(
mniej sie nie da ale można użyć ksylitol
Lubię bardzo. I robię z bardzo podobnego przepisu. Ja czasem jeszcze lukier pomarańczowy do niego robię.
Ciasto narchewkowe to jedno z moich ulubionych 🙂 Smaczne – a do tego mniej kaloryczne 😉
Robię je w wersji fit, dzieci uwielbiają!
Deser znany i lubiany. Uwielbiam carrot cake 🙂
Super przepis i ładne zdjęcia aż zachęcają do zrobienia tego ciasta
Mam identyczny przepis. To ciasto jest jednym z moich ulubionych
Zawsze chciałam zrobić ciasto marchewkowe, muszę się w końcu za nie zabrać 🙂
Super przepis a ile ciekawych informacji o marchewce i samym cieście. Ciekawy blog będę tu zaglądać
Uwielbiam ciasta marchewkowe
W naszym domu to ciasto jest dość popularne. Do tego robimy polewę z serka typu Philadelphia
Moja córka tez zażyczyłaby sobie do niego kawy….zbożowej 🙂
nigdy nie robiła, ale mnie skusiłaś
Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Jest przepyszne.
Pozdrawiam
Nigdy nie sądziłam, że ciasto z marchewki może być smaczne, a ostatnio miałam okazję spróbować i okazało się przepyszne 🙂