Francuska zupa cebulowa

Nic tak nie rozgrzeje nas w jesienne chłodne dni, jak talerz ciepłej zupy. Idealna na ten czas jest niezwykle popularna we Francji zupa cebulowa, która coraz częściej gości na naszych stołach. Kiedyś zupa biedoty, dziś uważana jest za wykwintne danie. Docenia jej smak każdy, kto jej próbował, ale ceniona jest za właściwości rozgrzewające i zdrowotne. W naszym domu święci triumfy kiedy za oknem deszcz i plucha, temperatura zbliża się do zera.

 

 

Francuska zupa cebulowa

 

Dziś na chwilę chcę Was przenieść do Francji, jakby nie patrzeć ten kraj słynie z sera, wina i dobrej kuchni. Zabiorę Was na małą wycieczkę, konkretnie w rejon Bretanii …. Zamknijcie oczy na chwilę i usłyszcie szum morza… przyjemnie? Cóż, latem na pewno, jednak jesienią i zimą w tej części Francji wiatr hula, a znad morza wieje, że głowę urywa. Nic przyjemnego, prawda? Kiedy ziąb doskwiera talerz gorącej zupy jest jak najbardziej wskazany. Niestety na francuskiej wsi raczej się nie powodziło ludziom, składniki pożywienia były proste i tanie, a dania nieskomplikowane. To z biedy narodziła się zupa cebulowa, która przez wieki nabrała wykwintnego charaktery i weszła na salony.

 

 zupa cebulowa

Zupa cebulowa to pokarm królów

Tak, to szczera prawda. Doceniał jej walory sam Ludwik XV i nasz król Stanisław Leszczyński. Z tym ostatnim związana jest krótka opowieść, dlaczego spóźnił się na ślub córki z królem Francji. Wyobraźcie sobie, że zmierzając na ślub swej córki zatrzymał się w gospodzie, gdzie została podana mu zupa cebulowa. Tak zasmakowała naszemu królowi, że postanowił zostać tak długo w karczmie, aż kucharz nie przyrządzi tego specjału na jego oczach. Kucharz nie miał ochoty zdradzać swych sekretów, ale w końcu uległ i ugotował zupę razem z polskim królem. Jak widać mamy jakiś wkład w kuchnię francuską.:)

Kolejnym królem, który docenił walory smakowe zupy cebulowej był sam Ludwik XV. To dzięki niemu zupa cebulowa i igraszki w alkowie mają wiele wspólnego.

 

Co ma wspólnego zupa cebulowa i królewska sypialnia?

Jak się okazuje całkiem sporo… To za sprawą Ludwika XV zupa cebulowa rozgościła się na szlacheckich stołach. Król Francji był przystojnym mężczyzną, z portretów spogląda na nas facet o ciemnych oczach, zmysłowych ustach i orlim nosie. Taki typ trochę południowy… Jego temperament też można tak określić. Taki przystojny mężczyzna powinien mieć też i piękną żonę? Niestety, Maria Leszczyńska za piękność nie uchodziła, ale królewski małżonek i tak ją kochał, choć na swój sposób… no dobra musiał ją kochać, skoro mieli dziesięcioro dzieci! Nie przeszkadzało mu to w posiadaniu kochanek i to w znacznej liczbie. Znany był z dobrego gustu, smaku i kobiet. To on mawiał, że po nocnych igraszkach, gdzie wino lało się strumieniami, a kac dawał znać o sobie następnego dnia najlepszym lekarstwem jest… zupa cebulowa! Gotował ją sobie sam, a czasami swym metresom. Tak oto, spod strzech biednych chłopów zupa weszła na salony.

Jednak już dość historii… zapewne macie ochotę skosztować tak zacnej potrawy. Oto przepis:

Składniki 

  • 1 kg cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • bagietka
  • ząbek czosnku
  • żółty ser oryginalnie gruyere, można zastąpić cheddarem lub mozzarelą

 

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać  na półplasterki
  • W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą.
  •  Dodać cebulę i delikatnie ją podsmażać
  • . Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny do momentu, aż się  cebula skarmelizuje
  • Zwiększyć ogień i wlać wino
  • Dokładnie wymieszać wszystko i zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia.
  • Gotować przez 3 minuty
  • Dodać  bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny.
  • Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Opcjonalnie można dodać kieliszek brandy i jeszcze chwilę pogotować.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika.
  • Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub piekarniku,
  • Grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
  • Do 4 małych żaroodpornych misek nalać gorącą zupę i przykryć grzankami
  • Posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem.
  • Zapiekać przez około 5 minut, aż ser się roztopi.

 

zupa cebulowa

 

Teraz wystarczy ją podać na stół, a zniknie w oka mgnieniu. I dobra rada, jeśli wybieracie się na imprezę, to ugotujcie duży garnek tej smakowitej zupy, a nie będziecie narzekać na kaca. Nie pożałujecie, zupa cebulowa, to wszak strawa królewska! Smacznego.

 

 

 zupa cebulowa
nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Kwiaty do sypialni, dzięki którym będziesz lepiej spać
Nowszy wpis: Mojito, cygara i salsa, czyli Kuba - perła Karaibów