Zupa z dyni z pestkami

Zakończył się letni sezon, teraz przyszła pora na potrawy, w których możemy wykorzystać jesienne dary natury. Grzyby, dynia czy gęsina zawsze kojarzą mi się z porą roku kiedy kolorowe liście zdobią drzewa. Niewątpliwą królową tego okresu jest dynia, a właściwie  popularna zupa z dyni. To jedna z moich ulubionych zup, dlatego chętnie podzielę się z Wami moim podstawowym przepisem, a za kilka dni poznacie inną odsłonę tej pysznej zupy.

 

 

Zupa z dyni to propozycja nie tylko na jesienne chłodne dni, to przede wszystkim wartościowa zupa, która bogata jest w witaminy i substancje odżywcze. Ten przepis przyda się każdej pani domu i nie tylko, bo zupa z dyni świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

 

Dynia i jej właściwości

Dynię i je właściwości lecznicze nie sposób pominąć w tym tekście. Dynia to warzywo bogate w wiele witamin i minerałów, szczególnie cynk, niezbędny dla mężczyzn. Dodajmy do tego jej niską kaloryczność, bogactwo beta-karotenu i witaminy C oraz kwas foliowy. Mamy tu warzywo idealne dla każdego członka rodziny. Jak dobrze wiecie dzięki właściwościom dyni można zapobiegać powstawaniu wielu chorób, szczególnie nowotworom, nadciśnieniu i chorobom serca, problemom z prostatą i wieloma innymi. Dynia to warzywo, które warto spożywać jak najczęściej, a a jestem jego gorącą zwolenniczką i chcę Was też przekonać do jedzenia tego warzywa. Jak chcecie poznać inne właściwości dyni zapraszam TU 

Pestki dyni

Pestki dyni mają liczne wartości odżywcze, a najbardziej uwagę zwraca zawartość cynku jaka w nich występuje. Pestki dyni są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Mężczyźni powinni docenić ich walory, ponieważ poprawiają sprawność seksualną, płodność i mogą być pomocne przy przeroście prostaty. Dodatkowo powinny je jeść nasze dzieci jak najczęściej, ponieważ jedzone na czczo są idealnym domowym sposobem na pozbycie się owsików.

 

 

Jednak dziś nie o tym będzie ten post, chcę Was przekonać do jedzenia dyni, a zupa z dyni będzie idealnym początkiem na przygodę kulinarną z tym warzywem. Ta zupa czy to pod postacią kremu czy tradycyjna, a może z mlekiem kokosowym lub tabasco, imbirem, curry albo masłem orzechowym zawsze świetnie nas rozgrzeje w jesienne chłody.

 

 

Składniki 

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 -3 kg dyni upieczonej
  • 500 g ziemniaków obranych ze skórki
  • 2 marchewki całkiem duże
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
  • kawałek imbiru (opcjonalnie)
  • pomidor
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • papryka w proszku
  • 1 gałązka (ok. 8 cm) rozmarynu
  • sól
  • czarny pieprz
  • pestki dyni
  • olej z pestek dyni

Zupa z dyni z pestkami przygotowanie

  • Ugotować ziemniaki
  • Upiec pokrojoną  dynię w piekarniku
  • W garnku na oleju podsmażyć cebulę, marchew i pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu.
  • Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor.
  • Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać.
  • Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować.
  • Gotować przez ok. 5 minut
  • Zmiksować blenderem zupę, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
  • Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni.

 

 

Mam nadzieję, że ten przepis przyda się Wam na nadchodzące chłodne dni i życzę smacznego. Niebawem zdradzę Wam inny przepis na zupę dyniową, ciekawy w smaku, ponieważ jest z masłem orzechowym.

 

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

21 komentarzy
  1. Zupa z dyni to jak na razie jedyna rzecz robiona z dyni jaką posmakowałam. I bardzo mi smakowała, ale jako że mój talent kulinarny jest wątpliwy to nigdy nie odważyłam się zrobić z dyni niczego innego. 🙂

  2. Idealnie! Jutro wypróbowuję Twój przepis. Zupę dyniową uwielbiam, cała moja rodzina zresztą też, więc zaopatrzę się w rozmaryn, marchewkę i olej i działam 🙂

  3. Dynia to jedno z tych wspaniałych jesiennych darów natury, z którego można przyrządzić znakomite desery, zupy, musy, dżemy i sosy (i pewnie masę innych ciekawych pomysłów). 🙂 W dodatku jest mnóstwo odmian dyni, co daje szerokie pole do popisu!
    Pozdrawiamy – DaPietro

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Francuska zupa cebulowa
Nowszy wpis: Trzymaj pion, czyli jak rozmawiać z dzieckiem o alkoholu.