Zakończył się letni sezon, teraz przyszła pora na potrawy, w których możemy wykorzystać jesienne dary natury. Grzyby, dynia czy gęsina zawsze kojarzą mi się z porą roku kiedy kolorowe liście zdobią drzewa. Niewątpliwą królową tego okresu jest dynia, a właściwie popularna zupa z dyni. To jedna z moich ulubionych zup, dlatego chętnie podzielę się z Wami moim podstawowym przepisem, a za kilka dni poznacie inną odsłonę tej pysznej zupy.
Zupa z dyni to propozycja nie tylko na jesienne chłodne dni, to przede wszystkim wartościowa zupa, która bogata jest w witaminy i substancje odżywcze. Ten przepis przyda się każdej pani domu i nie tylko, bo zupa z dyni świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.
Dynia i jej właściwości
Dynię i je właściwości lecznicze nie sposób pominąć w tym tekście. Dynia to warzywo bogate w wiele witamin i minerałów, szczególnie cynk, niezbędny dla mężczyzn. Dodajmy do tego jej niską kaloryczność, bogactwo beta-karotenu i witaminy C oraz kwas foliowy. Mamy tu warzywo idealne dla każdego członka rodziny. Jak dobrze wiecie dzięki właściwościom dyni można zapobiegać powstawaniu wielu chorób, szczególnie nowotworom, nadciśnieniu i chorobom serca, problemom z prostatą i wieloma innymi. Dynia to warzywo, które warto spożywać jak najczęściej, a a jestem jego gorącą zwolenniczką i chcę Was też przekonać do jedzenia tego warzywa. Jak chcecie poznać inne właściwości dyni zapraszam TU
Pestki dyni
Pestki dyni mają liczne wartości odżywcze, a najbardziej uwagę zwraca zawartość cynku jaka w nich występuje. Pestki dyni są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Mężczyźni powinni docenić ich walory, ponieważ poprawiają sprawność seksualną, płodność i mogą być pomocne przy przeroście prostaty. Dodatkowo powinny je jeść nasze dzieci jak najczęściej, ponieważ jedzone na czczo są idealnym domowym sposobem na pozbycie się owsików.
Jednak dziś nie o tym będzie ten post, chcę Was przekonać do jedzenia dyni, a zupa z dyni będzie idealnym początkiem na przygodę kulinarną z tym warzywem. Ta zupa czy to pod postacią kremu czy tradycyjna, a może z mlekiem kokosowym lub tabasco, imbirem, curry albo masłem orzechowym zawsze świetnie nas rozgrzeje w jesienne chłody.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 2 -3 kg dyni upieczonej
- 500 g ziemniaków obranych ze skórki
- 2 marchewki całkiem duże
- 2 cebule
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
- kawałek imbiru (opcjonalnie)
- pomidor
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- papryka w proszku
- 1 gałązka (ok. 8 cm) rozmarynu
- sól
- czarny pieprz
- pestki dyni
- olej z pestek dyni
Zupa z dyni z pestkami przygotowanie
- Ugotować ziemniaki
- Upiec pokrojoną dynię w piekarniku
- W garnku na oleju podsmażyć cebulę, marchew i pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu.
- Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor.
- Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać.
- Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować.
- Gotować przez ok. 5 minut
- Zmiksować blenderem zupę, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
- Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni.
Mam nadzieję, że ten przepis przyda się Wam na nadchodzące chłodne dni i życzę smacznego. Niebawem zdradzę Wam inny przepis na zupę dyniową, ciekawy w smaku, ponieważ jest z masłem orzechowym.
Zupa z dyni to jak na razie jedyna rzecz robiona z dyni jaką posmakowałam. I bardzo mi smakowała, ale jako że mój talent kulinarny jest wątpliwy to nigdy nie odważyłam się zrobić z dyni niczego innego. 🙂
Idealnie! Jutro wypróbowuję Twój przepis. Zupę dyniową uwielbiam, cała moja rodzina zresztą też, więc zaopatrzę się w rozmaryn, marchewkę i olej i działam 🙂
Takie przepisy przekonują mnie do jedzenia dyni ❤️
Dynia to jedno z tych wspaniałych jesiennych darów natury, z którego można przyrządzić znakomite desery, zupy, musy, dżemy i sosy (i pewnie masę innych ciekawych pomysłów). 🙂 W dodatku jest mnóstwo odmian dyni, co daje szerokie pole do popisu!
Pozdrawiamy – DaPietro
Też ostatnio robiłam zupę z dyni – trzeba korzystać póki sezon trwa 🙂
Ja byłam zniechęcona do zupy dyniowej, bo wyszła mi okropna, ale Twoja wygląda tak cudnie że znów podejmę się wyzwania i spróbuje ją przygotować wg. Twojego przepisu.
pięknie, złociście się zupka prezentuje !
Zupę dyniową uwielbiam, ale z takiego przepisu jeszcze nie robiłam 🙂
Prezentuej się bardzo smakowicie! 🙂
Nie wiem czy dobrze smakuje, ale wygląda tak ładnie, jesiennie 🙂
Wygląda naprawdę nieprzeciętnie. Ta opcja bardzo mi się podoba.
Tym masłem orzechowym mnie zaintrygowalas..
Wygląda pysznie – a aranżacja zdjęć jak zawsze mistrzowska 🙂
jakoś nie przepadam za dynią
Wygląd i kolor piękny, ale nie jestem w stanie zdzierżyć konsystencji.
Nie lubię dyni jako tako, ale pestkami ostatnio chętnie się zajadam 🙂
Podrzuć mężowi a bedziesz zadowolona 😉
ja tylko raz zrobiłam zupę z dyni i wyszła paskudna, więc się zniechęciłam, ale prawdopodobnie miałam po prostu jakiś nietrafiony przepis 😉
Wierzę ci bo też kiedyś trafiłam na przepis który się nie sprawdził
Przyznam szczerze że musi być o wiele bardziej smaczniejsza niż moja <3
Każda zupa z dyni jest inna to kwestia naszych upodobań