Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do parzenia kawy w najszybszy sposób: wsypujemy kawę do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Ten tradycyjny napój zwany kawą po turecku, niewiele ma wspólnego z kawą parzoną w tym kraju, ma wielu zwolenników. Nie ma się czemu dziwić, jest po prostu najłatwiejszy, ale to tylko część prawdy. Kawa parzona w ten sposób traci wiele walorów smakowych, a o fusach nawet nie będę wspominać. Ekspresy ciśnieniowe potrafią wydobyć prawdziwy smak i aromat kawy, ale nie każdy ma takie urządzenie w domu. Jednak jest prosty sposób by zaparzyć cudowną, aromatyczną czarną kawę… i nie trzeba wydawać miliona monet na ekspres. French press – urządzenie, który każdy zna, ale nazwa jest enigmatyczna.
W wielu domach znajdziemy French press, ale rzadko go używamy. Czym jest? Kojarzycie to niepozorne urządzenie w kształcie dzbanka, mające sitko i coś w rodzaju tłoku? To nic innego jak French press lub po polsku – zaparzacz tłokowy. To dzięki niemu nie musimy pić kawy z fusami, co bądźmy szczerzy do przyjemnych nie należy. Jednak to nie jedyna jego zaleta. Jest banalnie prosty w obsłudze, pozwala wydobyć wszelkie aromaty jakie ma nasz ulubiony czarny napój, podkreśla aksamitny smak.
Na szczęście wracają czasy, w których zaczynamy ponownie odkrywać naturalne produkty, tradycję i ceremoniał parzenia kawy. Zaczęliśmy doceniać prostotę i smak, wszyscy wiemy jak ważnym elementem dobrego smaku kawy jest świeże zmielenie dobrych jakościowo ziaren. To gwarancja dobrego początku dnia, bo nic innego nas nie dobudzi jak aromat i smak małej czarnej.
French press to gwarancja najpyszniejszego smaku kawy
Jak sama nazwa wskazuje to proste i zarazem zmyślne urządzenie zostało wymyślone we Francji, ale największą popularnością cieszy się w Danii i Wielkiej Brytanii. Skąd taka popularność? Przede wszystkim z faktu, że jest prosty w obsłudze, a gwarantuje najlepszy smak kawy. Urządzenie ma prostą konstrukcję, zabiera mało miejsca i jest na każdą kieszeń. Przygotowanie w niej małej czarnej nie wymaga dodatkowych filtrów czy innych akcesoriów. Jedyne co potrzebujemy, to: dobre jakościowo ziarna kawy, młynek i wrzątek. Dzięki konstrukcji tłokowej będziemy mieli w filiżance cudny w smaku napój, bez fusów na dnie.
Przygotowanie kawy we french pressie
Jak już nadmieniłam, proces parzenia kawy we frech pressie jest bardzo prosty. Jest jednak kilka patentów, które Wam zdradzę, by wydobyć cały aromat z ulubionej kawy.
- Warto ogrzać nasz french press – to sprawi że kawa będzie w nim dłużej ciepła. Co należy zrobić? Nalać wrzątku do urządzenia, opuścić tłok, poczekać 10 sekund i wylać wodę.
- Zmielić ziarna kawy, najlepiej by były średnio zmielone
- Dobrać ilość zmielonej kawy do preferencji, pamiętajcie że 1 łyżeczka to ok. 6 g
- Zalej kawę wodą o temperaturze ok. 90 stopni by pokryła fusy, odczekaj chwilę i zamieszaj napar, dolej wodę tyle ile potrzebujesz porcji
- Kawa powinna się zaparzać 3 minuty.
Po tym czasie opuść tłok i nalej aromatyczną kawę do filiżanek.
Jeśli chcecie uzyskać więcej informacji o parzeniu kawy we french pressie to koniecznie zajrzyjcie w ten link https://allegro.pl/artykul/french-press-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-parzeniu-w-nim-kawy-gRbGEYnBGt4
Jak czyścić zaparzacz tłokowy?
To urządzenie jest proste w użytkowaniu oraz czyszczeniu. Warto o nie dbać i po każdym zaparzeniu kawy odpowiednio wyczyścić. Pozostałości po poprzednim zaparzeniu kawy mogą wpływać na smak naparu, ale i sam zaparzacz tłokowy. Czyszcząc french press wystarczy rozłożyć go na części i włożyć na kilka minut do naczynia z ciepłą wodą. Oddzielą się oleiste pozostałości z kawy od tłoka i cylindra urządzenia. Po tem myjemy delikatnie całość gąbką z płynem do mycia naczyń. Jak widać nie ma w tym jakiejś filozofii, a dobrze umyty zaparzacz będzie służył nam przez długie lata.
Nie miałam zielonego pojęcia, że ten dzbanuszek do parzenia kawy ma nawet swoją własną nazwę..
W życiu bym się nie domyśliła, ze ten niepozorny dzbanek tak się nazywa 🙂
French press uratował mnie na wakacjach, gdy nie miałam ekspresu a chciałam wcześnie rano uraczyć się aromatyczną kawą 😀
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Jak widzę ja za szybko parze kawę
Tez kiedyś parzyłam za szybko ale ktoś mi kiedyś podpowiedział i zmieniłam nawyk teraz kawa smakuje o niebo lepiej