Szampan, przy jego bąbelkach rozkwita miłość

Pijemy go zawsze przy jakiś uroczystościach, wznosimy nim toasty, ponieważ to wyjątkowy trunek. Szampan kojarzy nam się zawsze z czymś ważnym, istotnym i unikalnym. Ten lekki trunek poprawia nastrój i dodaje splendoru każdej uroczystości czy wyjątkowej randce. Prawdziwy szampan to elegancki trunek, a zarazem król win musujących. Trudno uwierzyć, że powstał przez przypadek. A jego historia zaczęła się tak…

 

 

szampan

 

Szampan nie bez powodu podawany jest w wyjątkowych momentach jak uczczenie sukcesu, podczas Sylwestra czy na wyjątkowej randce. Sposób wytwarzania tego musującego wina jest wyjątkowy i w dosłowny sposób nawiązuje do triumfu nad wszelkimi przeciwnościami. Ale zacznijmy od początku…

 

 

szampan

Jak powstał szampan?

Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winorośli  w Szampanii (Champagne), w północno-wschodniej Francji, jeszcze w epoce gallo-romańskiej. Mimo, że warunki glebowe tego regionu powodowały, że trudno było osiągnąć naturalną dojrzałość owoców, to jednak uprawa tych winnych krzewów przetrwała, głównie dzięki pracy i wytrwałości mnichów. Pierwsze wina z Szampanii nazywane były popularnie szampańskimi, gdzie słowo champagne oznaczało nieużytki, nadające się tylko na pastwiska dla owiec. Wina te nie były najlepszej jakości o szarym zabarwieniu. Chcąc polepszyć i ch jakość zaczęto je butelkować jeszcze przed zakończeniem pierwszej fermentacji. Jednak to działanie miało swój uboczny skutek w postaci dwutlenku węgla, który sprawiał wiele kłopotów. Korki strzelały jak fajerwerki na Sylwestra, a butelki wybuchały. Mnisi nazywali swój trunek “diabelskim winem”.

Dopiero pewien  zakonnik piwniczny klasztoru Benedyktynów w opactwie Hautvillers, Pierre Dom Perignon próbował udoskonalić wino i usunąć jego wady. To on jako pierwszy zastosował korek dębowy, który przywiązywał do butelki włóknem konopnym nasyconym olejem, co pozwoliło winu zachować świeżość i pianę. Nakazał też produkowanie butelek o zdecydowanie grubszych ściankach, które miały wytrzymać duże ciśnienie gazu. To dzięki jego staraniom i na jego cześć najlepszy szampan nosi jego miano.

 

szampan

Przy bąbelkach szampana miłość rozkwita

Wielkie romanse zawsze nawiązują się przy szampanie

                                                                       Honore de Balzac

 

Magiczne bąbelki szampana bojaźliwym dodają odwagi, skromnych czynią bardziej frywolnymi, zaś wielu uskrzydlają, pobudzając do wzniosłych uczuć. Ten wyjątkowy trunek zawsze sprawia, że czujemy się niezwykle. To dlatego obecny jest zawsze na specjalnych uroczystościach czy randkach. Czyż nie jest miło siedzieć z ukochaną osobą popijać szampana, jeść truskawki i czuć miłość w powietrzu? Ja sparafrazuję Coco Chanel , która zwykła mówić: Szampana piję tylko przy dwóch okazjach: gdy jestem zakochana, i gdy… nie jestem. To niezwykłe wino zawsze kojarzy mi się z najlepszymi momentami w życiu. Jest idealne by uwodzić kobiety, bo tylko szampan jest jedynym winem po którego wypiciu kobieta staje się jeszcze piękniejsza.

A Ty lubisz szampana?

 

Jak i do czego  podawać szampana?

Szampana i inne wina musujące łączy sposób podawania. Trunki te serwujemy dobrze schłodzone, w zimnych kieliszkach.

Szampan podaje się schłodzony do temp. 8-10°C. Na 20 minut przed podaniem butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem lub 3–4 godziny chłodzić ją w lodówce (byle nie w zamrażalniku!).

Wysokie, proste naczynia przeznaczone do tego podawania tego magicznego trunku nazywamy flute (flet). Kształt tych kieliszków nie tylko cieszy oko, ale  jest przede wszystkim funkcjonalny. Wąskie, długie naczynia sprawiają bowiem, że zarówno aromat, jak i bąbelki ulatniają się znacznie wolniej niż w przypadku niskich, szerokich pucharków. Kieliszek napełnia się  do 2/3 wysokości, dzieląc nalewanie wina na dwa razy. Kieliszek powinno się trzymać za nóżkę, a nie za czaszę, aby ciepłem dłoni nie ogrzewać tego szlachetnego trunku.

Jeśli szampan jest jednym z wielu alkoholi, zawsze podajemy go jako pierwszy, przed białym i czerwonym winem. Zawsze idealnie pasuje do deseru i bez obaw można go zaserwować. Wyrafinowani smakosze twierdzą, że szampan najlepiej smakuje z truskawkami lub kawiorem. Znakomicie pasuje do ryb, białych mięs, sałat, warzyw. Ale bywa zdradliwy. Bąbelki przyśpieszają bowiem wchłanianie alkoholu i szybko po nim szumi w głowie.

 

Jak otwierać szampana?

Otwieraniu szampana powinno towarzyszyć ciche syknięcie. To nie czas na wybuchy! By to osiągnąć, usuwając druciany koszyczek, przytrzymaj korek kciukiem drugiej ręki. Butelkę musisz mieć nachyloną pod kątem 45º obracaj prawą dłonią delikatnie raz w jedną, raz w drugą stronę, cały czas kontrolując wysuwanie się korka. Ujęty mocno korek tak przytrzymaj, aby nie wystrzelił, a dźwięk był jak najcichszy.

 

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

39 komentarzy
  1. W sumie szampana piję na sylwestra lub na weselu. A! NO i jak zdałam prawko to też piłam szampana 🙂 Nie za często go piję, wolę słodkie wina, ale jak jest sylwester to zamiast wina, piję szampana 🙂

  2. Ja nie lubię szampana. Piłam i oryginalny i te podrabiane. To nie dla mnie
    co do otwierania szampana to mój mąż tak otwiera szampana. Jednak te wystrzeliwanie korka jest bardziej spektakularne 🙂

  3. Podobno sporo osób myli szampana z winem musującym. Moja kuzynka, która pracowała kilka ładnych lat w dobrych francuskich restauracjach tłumaczyła mi, że prawdziwy szampan pochodzi z Szampanii, inne trunki z bąbelkami to wina musujące. To prawda??

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Skarb z syberyjskiej tajgi - czarne mydło Agafii
Nowszy wpis: Światło we wnętrzach
Archiwa
KONTAKT