Dynia powoli zadomowiła się w naszym kraju. Tydzień przed Halloween spotkać można w sklepach ludzi, którzy wybierają najdorodniejsze sztuki. Zapewne powstaną z nich lampiony, które ozdobią ogrody lub parapety. Pięknie się prezentują i są ciekawą ozdobą. Zapweniam Was, że stworzenie tego halloweenowego gadżetu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dynia, trochę inwencji lub gotowy szablon i można cieszyć się magicznym lampionem z czarownicą, wilkiem lub kościotrupem. Sporo czasu mieszkaliśmy z rodziną za Wielką Wodą, gdzie tradycja rzeźbienia dyń jest długa i nikt nie wyobraża sobie święta strachów bez dyniowego lampionu. Jak zrobić lampion pokażę w innym poście, teraz raczej chcę skupić się na walorach odżywczych tego warzywa. Dziś powiemWam wszystko co warto wiedzieć o dyni.
Dynia pochodzi z tej samej rodziny co arbuz i melon, kabaczki, cukinie, ogórki . Dlatego może jest taka smaczna? W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej. Dynia, choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne.
Skąd pochodzi dynia?
W XV wieku dynia przypłynęła na statkach Kolumba. Początkowo była egzotyczną ciekawostką ale szybko odkryto jej zalety i zaczęto uprawiać w całej Europie. Jako pożywne i smakowite potrawy z dyni pojawiały się na stołach w pałacach i pod strzechą.
Wartości odżywcze dyni:
Zawiera dynia ich mnóstwo a są to :
- witaminy: A, B1, B2, C, PP
- składniki mineralne : wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez
- olbrzymie ilości beta-karotenu.
Pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność skóry dzięki czemu cera jest gładka i jędrna. Zwalcza wolne rodniki i pomaga zachować dobry wzrok a także chroni przed nowotworem.
Dynia pomimo, że jest pożywna, nie tuczy, jest niskokaloryczna i zaleca się ją w kuracjach odchudzających. Przyśpiesza przemianę materii.
Polecana jest osobom z problemami zaparciowymi, chorobami wątroby i krążenia.
Ważna informacja dla kobiet spodziewających się dziecka miąższ dyni jest rewelacyjny na poranne mdłości, mi pomagał przetrwać odruchy wymiotne.
Dynia wzmacnia system odpornościowy.
Dynia i jej miąższ są wykorzystywane często w kuchni. Częstym gościem u nas jest zupa z dyni,pieczone warzywa w tym też pomarańczowe frytki,ciasto dyniowe,zapiekanki,racuchy i farsz do naleśników.
Pestki dyni
Zawierają duże ilości cynku i lecytyny.
Cynk i jest potrzebny włosom i paznokciom, natomiast mężczyźni potrzebują go czterokrotnie więcej niż my kobiety.
Informacja dla panów : jedząc pestki zapobiega się rozrostowi prostaty a dodatkowo pomagają na potencję.
Zawartość cynku w nasionach dyni pomaga w leczeniu trądziku, opryszczki i innych chorób skóry.
Z pestek wytwarza się olej dyniowy, który zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Olej ten stosuje się przy stanach zapalnych nerek i pęcherza.
Ja używam często tego oleju do sałatek i gotowanych warzyw.
Jako kosmetyk również się sprawdza na rozstępy 😉
Dynia to u nas w domu numer jeden a Nianio od momentu jak miał 5 miesięcy upodobał sobie właśnie to warzywo. Od października do końca stycznia często pojawia się na naszym stole a na inne miesiące mam przygotowane zaprawy w słoikach z musem lub w kawałkach.
Przechowywanie
Dynia, jak mało które warzywo może pochwalić się długim, bo aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Trzeba jednak spełnić kilka warunków: temperatura nie może przekraczać 10–15° C, dynia powinna być trzymana z dala od bezpośredniego źródła światła, ale w miejscu przewiewnym. Należy pamiętać także, że warzywo to nie lubi niskich temperatur, dlatego przechowywanie całej dyni w lodówce jest niedopuszczalne. Takie warunki zarezerwowane są jedynie dla pokrojonej w kawałki i owiniętej w folię spożywczą dyni. W ten sposób można ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Dynię można także mrozić. Luźno zapakowane do woreczków kawałki przetrwają w zamrażarce nawet kilka miesięcy.
Ile kalorii mają dynie?
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 33 kCal |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcz | 0,3 g |
Węglowodany | 7,7 g |
Błonnik | 2,8 g |
A czy Wy także lubicie dynie nie tylko jako lampion?
Właśnie zdałam sobie sprawę, że w sumie to tylko kompot z dyni chyba miałam przyjemnosc sprobowac i pokochalam! 😛
Uwielbiam dynię pod każdą postacią – moje ulubione to zupa dyniowa, pieczona dynia jako dodatek do mięsa oraz koktajl z pieczonej dyni mniam!
Ten koktajl z pieczonej dyni mnie zaintrygował. Poproszę o przepis
Ja niestety fanką dyni nie jestem. Jedynie pestki do sałatek dodaję 🙂
Dobre i to, bo mają dużo cynku i lecytyny. Może kiedyś się przekonasz do dyni. Ja uwielbiam a myśle czy nie zdradzić MOJEGO PRZEPISU NA KAWĘ z dyniowym sokiem
Ja uwielbiam zupę dyniową,pycha! Martyna z kolei lubi kompot dyniowy z goździkami i cynamonem.
P.
Moj syn wszystko co z dynia jest dla niego pysznoscia i z tego sie ciesze