Dieta na sezon jesienno-zimowy – jak powinna wyglądać?

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym szczególnie powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy. Przede wszystkim dlatego, że podczas chłodniejszych miesięcy większość z nas ma mniej ruchu, a długie wieczory sprzyjają podjadaniu, co przekłada się na zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej. Jesienią i zimą zaleca się również szczególne dbanie o własną odporność, co także wiąże się z odpowiednią dietą. Zobaczmy, na co zwrócić uwagę podczas układania jadłospisu na jesień i zimę.

 

dieta jesienno-zimowa

Dieta jesienno-zimowa – utrzymanie odporności

Okres jesienno-zimowy nie bez powodu nazywany jest okresem obniżonej odporności. Zmienna pogoda, chłód, wiatr, ogrzewanie mieszkań – wszystko to może wpłynąć na zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego. Dlatego warto go wzmacniać odpowiednią dietą. Na naszych stołach nie powinno zabraknąć świeżych owoców i warzyw. Warto sięgnąć przede wszystkim po produkty ze sporą zawartości witaminy C (papryka, pietruszka, cytrusy) oraz cynku (jaja, mięso, pestki i nasiona). Oprócz zdrowych potraw powinniśmy uzupełnić dietę o suplementy zawierające witaminę D, która jest bardzo dla nas ważna, a którą pobieramy głównie ze słońca, przez co pochmurną jesienią i zimą łatwo o jej niedobory.

Dieta jesienno-zimowa – rozgrzewanie organizmu

W chłodne dni, po powrocie do domu z pracy lub spaceru, gdy nasze ciało jest wychłodzone, warto pomyśleć o czymś rozgrzewającym. Ciepła herbata z miodem i imbirem nie tylko świetnie nas rozgrzeje, ale również wpłynie na poprawę odporności. Jesienią i zimą warto częściej gotować zupy, które będą ciepłym posiłkiem, w którym znajdzie się sporo pożywnych składników.

Dieta jesienno-zimowa – utrzymanie prawidłowej wagi ciała

Jesienią i zimą tyjemy najczęściej. Dlaczego? Chłodna aura na dworze nie zachęca do spacerowania, przez co więcej czasu spędzamy w domu przed komputerem lub telewizorem. Długie wieczory sprzyjają także nudzie, którą często „zabija się” podjadaniem. Zimą częściej pieczemy różne smakołyki i mamy skłonność do zapominania o dbanie o sylwetkę.

Tymczasem także podczas chłodnych miesięcy warto pamiętać o tym, aby się nie przejadać. Nadmierne kilogramy łatwo nagromadzić, niestety znacznie trudniej jest się ich potem pozbyć. Niektórzy twierdzą, że ze względu na niskie temperatury jesienią i zimą potrzebujemy więcej energii, co oznacza, że powinniśmy spożywać więcej kalorii. Jest to prawda, jednak dotyczy nas tylko wtedy, gdy dużo ruszamy się lub pracujemy na dworze. Warto więc także w chłodnym okresie zadbać o zbilansowaną dietę.

Poprawa trawienia jesienią i zimą

Jesień i zima to również pory roku, które sprzyjają pojawianiu się problemów trawiennych. Ma na to wpływ zarówno pogoda, jak i wspomniany wcześniej brak ruchu. Chcąc uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, warto postawić na ziołowy preparat Iberogast, którego zadaniem jest łagodzenie wielu czynnościowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Produkt ma potwierdzone działanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego i dyspepsji czynnościowej, które najbardziej doskwierają właśnie jesienią.

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

Archiwa
KONTAKT