Czym jest chleb?
Każdy z nas go lubi i spożywa. Fakt,iż w obecnych czasach trochę mniej aniżeli jeszcze jak ja byłam mała.
Zastanawia mnie to dlaczego ?
Odpowiedzi nasuwa mi się kilka.
Po pierwsze jest gorszej jakości niż pamiętam z dzieciństwa.
Moda na odchudzanie i eliminację pieczywa z diety.
Przyczyną są też choroby typu alergie i celiakia.
A jaki powinien być chleb?
Tu też szybko każdy odpowie.
Chrupiący,pachnący i długo świeży oraz na zakwasie.
Znamy różne gatunki chleba.
Każdy jednak podobnie się robi. Potrzeba do jego wypieku ciasta.
Na owo ciasto składa się: mąka zbożowa rożnego rodzaju i woda oraz zakwasie lub drożdże.
Zabrałam Niania by zobaczył jak dawniej wypiekano chleb. Chciałam by ujrzał ile pracy trzeba włożyć by móc później rozkoszować się jego smakiem. Szczególnie gdy wiem,że mój maluch zwykłego chleba jeść nie może i pałaszuje tylko chleb bezglutenowy lub kukurydziany 😉
Mój szkrab dowiedział się,że chleb znany jest od bardzo dawna. Starożytni już go spożywali. Choć w nieco innej postaci bo przypominał placki lub w naszym regionie podpłomyki lub znaną powszechnie macę.
Ciasto z lubianej pizzy dawniej było formą chleba.
Taki chleb łatwiej się łamało niż kroiło i stąd właśnie mamy zwyczaj łamania się chlebem.
Nianio podziwiał piec do wypieku chleba a na koniec kupiliśmy ten rarytas do domu.
Nasze podniebienia rozkoszowały się smakiem prawdziwego chleba na zakwasie pieczonego w piecu chlebowym.
To był pyszny dzień.
Ja się objadłam takim swojskim chlebem w dzieciństwie, ale mój mąż to dał by się pokroić za taki swojski chlebek.
Wiem co czuje ja tez i dlatego wybraliśmy sie na święto chleba
hi!,I really like your writing very a lot! share we keep
up a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist in this
hiuse to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.
Z chęcią też bym się wybrała w takie miejsce. Podpłomyki też kiedyś robiliśmy w ZHP.
M.
My się wybierany teraz do Biskupina na festiwal archeologiczny i tam można zobaczyć jak się robi podpłomyki a także wykonać je samemu by potem zjeść a najlepsze są z miodkiem.