Jak przechowywać mleko matki? Poznaj bezpieczne i sprawdzone sposoby na przechowywanie odciągniętego pokarmu

Mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla dziecka – jest stale gotowe do spożycia, doskonale dopasowane do potrzeb dziecka i zawsze ma idealną temperaturę. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy potrzebujesz odciągnąć i przechować swój pokarm np. wychodząc z domu na dłużej lub doświadczając nawału mlecznego w pierwszych dobach po porodzie. Sprawdź, jak przechowywać mleko matki, by zachowało świeżość i było w pełni bezpieczne dla maluszka.

 

przechowywanie mleka matki

Przechowywanie mleka matki – temperatura ma znaczenie

 

Czas przydatności do spożycia odciągniętego mleka mamy będzie różnił się w zależności od warunków i miejsca jego przechowywania. Jak długo możesz trzymać je w różnych temperaturach?

  • W temperaturze pokojowej optymalnie do 4 godzin, maksymalnie 6-8 godzin.
  • W temperaturze powyżej 25oC jak najkrócej, maksymalnie 4 godziny.
  • W lodówce przy 4oC do 4 dni (96 godzin) – umieść pojemnik z tyłu na środkowej lub dolnej półce, by nie był narażony na zmiany temperatury przy otwieraniu drzwi.
  • W zamrażarce w temperaturze -20oC około 3-6 miesięcy.

Jeśli rozważasz przechowywanie mleka matki w lodówce lub zamrażarce, umieść je tam od razu po odciągnięciu – tylko wtedy zyskasz pewność, że pokarm pozostanie świeży i nie namnożą się w nim bakterie.

Jak rozmrozić pokarm przechowywany w zamrażarce? Skorzystaj z naszych wskazówek:

  • Umieść go w lodówce i zużyj do 24 godzin po rozmrożeniu.
  • Rozmrażaj w temperaturze pokojowej i wykorzystaj w ciągu 4 godzin.
  • Jeśli szybko potrzebujesz mleka, użyj podgrzewacza do butelek i podgrzej je do temperatury 37o

Dowiedz się więcej o prawidłowym przechowywaniu mleka matki 

Przechowywanie mleka matki – wybierz właściwy pojemnik

Jeśli planujesz przechowywanie mleka matki, przygotuj wcześniej odpowiedni pojemnik. Możesz w tym celu wykorzystać:

  • specjalne woreczki na pokarm kobiecy,
  • butelki niemowlęce z zakrętką zamiast smoczka,
  • pojemniczki specjalnie przeznaczone do tego celu.

Mamy, które odciągają mleko tylko okazjonalnie mogą z powodzeniem wykorzystać plastikowe lub szklane pojemniki na żywność ze szczelnym zamknięciem. Niezależnie od wyboru, należy zwrócić uwagę, czy wybrane pojemniki nie zawierają BPA (bisfenolu A) – ten szkodliwy dla dziecka związek może przeniknąć do mleka w trakcie przechowywania.

Przed przelaniem mleka do wielorazowego pojemnika upewnij się, że jest on czysty i zdezynfekowany. Nie zapomnij też o opisaniu pojemniczka. Umieść na nim datę, godzinę i objętość odciągniętego pokarmu. Dzięki temu będziesz wiedziała, które mleko wykorzystać jako pierwsze, a które już się przeterminowało. Nie napełniaj pojemnika w całości – pozostaw nieco wolnej przestrzeni, gdyż w trakcie zamarzania mleko zwiększy swoją objętość.

Wszystkie te zasady odnoszą się do przechowywania mleka matki w warunkach domowych i dla dzieci urodzonych o czasie. Jeśli odciągasz mleko w szpitalu albo przywozisz do szpitala pokarm z piersi dla swojego dziecka, które przebywa na oddziale, poproś personel o szczegółowe wytyczne obowiązujące w danej placówce.

Bezpieczne i higieniczne odciąganie pokarmu

Kluczowe dla zachowania świeżości mleka jest odciąganie pokarmu w odpowiednich warunkach. Aby taki pokarm był w pełni bezpieczny dla maluszka, zastosuj się do kilku zasad:

  • Przed przystąpieniem od odciągania mleka umyj dokładnie ręce wodą z mydłem.
  • Korzystaj tylko z czystego i zdezynfekowanego zgodnie z zaleceniami producenta laktatora oraz akcesoriów dodatkowych.
  • Unikaj odciągania pokarmu w miejscach, w których nie masz dostępu do bieżącej wody oraz w toalecie.
  • Jeśli to możliwe, odciągaj mleko w miejscu, w którym przebywa dziecko.

Nie musisz natomiast myć ani dezynfekować piersi przed odciągnięciem z niej pokarmu – codzienna kąpiel lub prysznic w zupełności wystarczy. Nie zaleca się też wylewania pierwszych mililitrów mleka.

Wiele świeżo upieczonych mam używa laktatora w celu zwiększenia produkcji mleka w piersiach tuż po porodzie lub w trakcie kryzysów laktacyjnych. Jeśli jesteś jedną z nich, przeczytaj także o  naturalnych sposobach na pobudzenie laktacji

Przechowywanie mleka matki – tego absolutnie nie rób!

Przy przechowywaniu i podawaniu maluszkowi mleka matki unikaj praktyk, które mogą okazać się niebezpieczne dla Twojego dziecka:

  • Nie podgrzewaj mleka w mikrofalówce ani bezpośrednio na palniku kuchenki.
  • Nie mieszaj pokarmu rozmrożonego ze świeżym.
  • Mie mieszaj porcji mleka w różnych temperaturach i odciągniętych w innym czasie.
  • Nie zamrażaj ponownie pokarmu, który wcześniej rozmroziłaś.

 

 

Źródła:

  1. Jak przechowywać pokarm kobiecy odciągnięty na potrzeby własnego dziecka?, https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/jak-przechowywac-pokarm-kobiecy-odciagniety-na-potrzeby-wlasnego-dziecka/
  2. Rapley, T. Murkett, Po prostu piersią, wyd. Mamania, Kraków, 2015.
  3. Murkoff, Pierwszy rok życia dziecka, wyd. Rebis, Poznań 2018.
  4. Karpienia, Karmienie piersią, wyd. Natuli, 2018.
nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny.

Starszy wpis: Podaruj dziecku odrobinę magii - wideo list od Mikołaja
Nowszy wpis: Jak powstał Bałtyk i co warto o nim wiedzieć
Archiwa
KONTAKT