Pewnego jesiennego dnia wybraliśmy się do sadu by zerwać już resztki tego rajskiego owocu.
Mamy to szczęście,że możemy delektować się jabłkami bez pestycydów i w dodatku są to dawne odmiany,które ja znam z dzieciństwa.
Nianio uwielbia te owoce a najlepiej smakują prosto z drzewa 🙂
Jabłkami możemy cieszyć się cały rok.
Dla wielu naszych krajan to owoc- symbol.
Nie tylko przeciw embargu jakie nałożyła Rosja na te owoce. Jabłka kojarzą się z Polską. To w naszym kraju występuje najwięcej odmian bo aż 250!
My z jabłek robimy musy,przechowujemy je by cieszyć się ich smakiem kiedy chcemy,suszymy na chipsy,mamy też na półkach w piwnicy mnóstwo kompotów.
Dlaczego jabłka są tak lubiane?
Powodów jest kilka.
Obniżają poziom cholesterolu.
Jedząc dziennie 1-2 jabłka dziennie obniżysz poziom złego cholesterolu o kilka procent. Zmniejszasz w ten sposób ryzyko zawału.Jabłka mają sporo błonnika w właściwie pektyn,które hamują wchłanianie się w jelitach złego cholesterolu.
Pomagają schudnąć
Jest to owoc niskokaloryczny ok 40 kal w 100 gramach.Hamują apetyt.Usprawniają proces trawienia.Wszystko dzięki pektynom,które wypełniając żołądek wysyłają do mózgu sygnał o uczuciu sytości.
Eliksir młodości
Jabłka mają dużo antyoksydantów,które przedłużają życie naszym komórkom.Są skarbnicą przeciwutleniaczy a co za tym idzie spowalniają proces starzenia się naszej skóry. Antyoksydanty warte wymienienia to:witaminy A i C,polifenole,minerały selen i cynk. Wszystkie są w jabłkach.
Wspierają odporność
W sezonie jesienno-zimowym gdy wszelkiego rodzaju wirusy atakują nas. Jabłka posiadające witaminę C i cynk potrzebny do produkcji limfocytów,które tworzą białe krwineki a te niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Układ immunologiczny zawdzięcza tym owocom sporo,dlatego że sprzyja tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Wiedząc,że ok. 70% odporności zależy od naszej pracy jelit nie żałujmy sobie i jedzmy jabłka.
Nie wywołują alergii
Jabłka są uprawiane w naszym kraju od setek lat. Ekologiczne są dobrze przyswajane przez organizm. Przyczyną jest zapewne fakt,że są z nami już tak długo i dlatego rzadko wywołują alergie.
To samo zdrowie dla naszych zębów
Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo i zapobiegają próchnicy.Gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła.
Jak widać jabłka to wartościowe owoce i warto o nich pamiętać jesienią.
Smakują wybornie a ich odmian mamy setki więc jedz jabłka!
Smacznego.
A Wy jak często jecie jabłka?
Jak mam ochotę to jem i codziennie. Teraz mamy odmianę gruszkową, bardzo dobre.
Nianio jaki ma fajny kombinezon 🙂
P.
My jesteśmy maniakami jabłkowymi robimy musy,kompoty i chipsy.