Jedz jabłka!

SONY DSC

Pewnego jesiennego dnia wybraliśmy się do sadu by zerwać już resztki tego rajskiego owocu.

Mamy to szczęście,że możemy delektować się jabłkami bez pestycydów i w dodatku są to dawne odmiany,które ja znam z dzieciństwa.

Nianio uwielbia te owoce a najlepiej smakują prosto z drzewa 🙂

SONY DSC

Jabłkami możemy cieszyć się cały rok.

Dla wielu naszych krajan to owoc- symbol.

Nie tylko przeciw embargu jakie nałożyła Rosja na te owoce. Jabłka kojarzą się z Polską. To w naszym kraju występuje najwięcej odmian bo aż 250!

SONY DSC

My z jabłek robimy musy,przechowujemy je by cieszyć się ich smakiem kiedy chcemy,suszymy na chipsy,mamy też na półkach w piwnicy mnóstwo kompotów.

SONY DSC

Dlaczego jabłka są tak lubiane?

Powodów jest kilka.

Obniżają poziom cholesterolu.

Jedząc dziennie 1-2 jabłka dziennie obniżysz poziom złego cholesterolu o kilka procent. Zmniejszasz w ten sposób ryzyko zawału.Jabłka mają sporo błonnika w właściwie pektyn,które hamują wchłanianie się w jelitach złego cholesterolu.

Pomagają schudnąć

Jest to owoc niskokaloryczny ok 40 kal w 100 gramach.Hamują apetyt.Usprawniają proces trawienia.Wszystko dzięki pektynom,które wypełniając żołądek wysyłają do mózgu sygnał o uczuciu sytości.

Eliksir młodości

Jabłka mają dużo antyoksydantów,które przedłużają życie naszym komórkom.Są skarbnicą przeciwutleniaczy a co za tym idzie spowalniają proces starzenia się naszej skóry. Antyoksydanty warte wymienienia to:witaminy A i C,polifenole,minerały selen i cynk. Wszystkie  są w jabłkach.

Wspierają odporność

W sezonie jesienno-zimowym gdy wszelkiego rodzaju wirusy atakują nas. Jabłka posiadające witaminę C i cynk potrzebny do produkcji limfocytów,które tworzą białe krwineki a te niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Układ immunologiczny zawdzięcza tym owocom sporo,dlatego że sprzyja tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Wiedząc,że ok. 70% odporności zależy od naszej pracy jelit nie żałujmy sobie i jedzmy jabłka.

Nie wywołują alergii

Jabłka są uprawiane w naszym kraju od setek lat.  Ekologiczne są dobrze przyswajane przez organizm. Przyczyną jest zapewne fakt,że są z nami już tak długo i dlatego rzadko wywołują alergie.

To samo zdrowie dla naszych zębów

Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo i zapobiegają próchnicy.Gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła.

Jak widać jabłka to wartościowe owoce i warto o nich pamiętać jesienią.

Smakują wybornie a ich odmian mamy setki więc jedz jabłka!

Smacznego.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

A Wy jak często jecie jabłka?

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Listopadowe wieczory...
Nowszy wpis: 10 razy 10 czyli podręcznik Tulleta
Archiwa
KONTAKT