Pieczone kasztany jadalne, idealny przysmak na zimowe wieczory

Podobno najlepsze kasztany jadalne są w Paryżu na placu Pigalle… tego nie wiem, bo nie miałam okazji spróbować. Jednak smak pieczonych kasztanów znam bardzo dobrze. Pierwszy raz jadłam je ponad dwadzieścia lat temu podczas mojego pobytu na południu Francji. Idąc wąską uliczką czułam wszędzie ich aromat, uliczni sprzedawcy piekli je na rozżarzonych węglach. Zapach był tak kuszący, że kupiłam porcję zawiniętą w rożek gazety. Ich ciepło grzało mi dłonie, zerknęłam podejrzliwie na kasztany, bo od najmłodszych lat słyszałam, że są trujące, a tu wszyscy zachwycają się ich smakiem. Raz kozie śmierć… obrałam jeden, włożyłam do ust …. smak jaki poczułam był lekko orzechowy, słodki, ciepły, jednym słowem wspaniały.

 

 

kasztany jadalne,

 

Kasztany jadalne w naszym kraju są dostępne w wielu sklepach, ale nadal nie są tak popularne jak na południu Europy. Nasze rodzime kasztany nie nadają się do jedzenia, najczęściej służą dzieciom do robienia ludzików. Czasem kładziemy je koło telewizora, ponoć pochłaniają złe pole elektromagnetyczne. A jakie wartości odżywcze oraz właściwości dla zdrowia i urody kryją w sobie kasztany jadalne oraz jak obchodzić się z nimi w kuchni?  Tego dowiecie się czytając ten tekst.

 

Kasztany jadalne – pochodzenie

Kasztany jadalne prawdopodobnie pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, rosną na wysokich drzewach, które sięgają do 35 metrów i pochodzą z rodziny bukowatych. Co ciekawe, nie są spokrewnione z naszymi znanymi z parków i alejek kasztanami. Warto wiedzieć, że wyhodowano wiele szlachetnych odmian kasztanów jadalnych, zwane są maronami.

 

Już starożytni Rzymianie docenili cenne właściwości zdrowotne oraz niepowtarzalne walory smakowe jakie mają kasztany jadalne. Wierzyli, że ich spożywanie zapewni dobre samopoczucie i zdrowie oraz uznawano je za afrodyzjak.

 

kasztany jadalne,

Kasztany jadalne – wartości odżywcze

Ten znany z filmów  przysmak ma niesamowicie dużo dobroczynnych wartości odżywczych. Przede wszystkim, kasztany jadalne zawierają w sobie dużo skrobi, dzięki czemu są cennym źródłem energii. Marony są również niezastąpioną skarbnicą witamin B, E i K. Zdziwicie się jak napiszę, że w 100 g kasztanów znajdziecie tyle samo witaminy C co w kwaśnej cytrynie! Dodatkowo, kasztany jadalne zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych, takich jak białko i tłuszcze oraz wartościowych minerałów. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz fosforu. Kasztany jadalne są alternatywą dla osób chorych na celiakię. Mąka wytworzona z nich nie zawiera glutenu, w związku z tym jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej.  Kasztany jadalne zaliczane są do grupy produktów bezglutenowych i można się nimi zajadać bez obaw.

 

kasztany jadalne,

Kasztany jadalne – właściwości prozdrowotne

Na infekcje i zmęczenie

To nie przypadek, że najlepsza pora na kasztany jadalne jest właśnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki wysokiej zawartości witamin C i B doskonale wzmacniają naszą odporność w sezonie o najwyższym wskaźniku zachorowań na przeziębienie i grypę. Spożywanie kasztanów wspomaga nasz organizm także w walce z wszelkimi infekcjami i wirusami. Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu. Zawierają kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Dlatego warto jeść kasztany w okresach lekkiego stresu i przemęczenia.

kasztany jadalne,

Wspomagają pamięć i koncentrację

Kasztany jadalne są bogatym źródłem lecytyny – organicznego związku chemicznego zaliczanego do fosfolipidów. Dzięki temu spożywanie kasztanów wspomaga pamięć, koncentrację oraz sprawność umysłową. Dodatkowo, uważa się że także leczą uciążliwe bóle głowy. Maja działanie uspokajające, przypisuje się im  przeciwdziałanie chorobie Alzheimera.

Medyczne właściwości

Kasztany jadalne wykorzystywane są również w medycynie gdyż posiadają w sobie escynę, która ma właściwości uszczelniania ścian naczyń krwionośnych  i zmniejszania obrzęków. Najwięcej ich zawierają świeże, pozbawione łupiny niedojrzałe nasiona z których produkuje się wyciąg alkoholowy. Natomiast kwiaty, liście, nasiona i owoce zawierają flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy polifenolowe, karotenoidy, witaminę C i związki kumarynowe wykorzystywane w medycynie.

Jedną z największych propagatorek zdrowotnej mocy kasztanów jadalnych była Św. Hildegarda – niemiecka mniszka i uzdrowicielka. To ona mówiła, że:

“Kasztan jadalny jest tym wśród drzew, czym koper włoski wśród bylin, czy orkisz między gatunkami zbóż: stanowi stuprocentowo zdrową roślinę- od korzenia po sam czubek.”

Św. Hildegarda przekonała świat o tym, że kasztany poddane obróbce termicznej i podawane na ciepło, zwalczają wszelkie dolegliwości trzustki. Według niej kasztany jadalne leczyły także dolegliwości wątroby – wystarczyło zgnieść ich miąższ, włożyć je do miodu (3 łyżki stołowe kasztanów na 100 g miodu), a potem konsumować ten miód, by wątroba została uzdrowiona. Z kolei prażone w ogniu kasztany jadalne zbawiennie działać miały na śledzionę.

 

kasztany jadalne,

Podkręcają metabolizm i wspomagają oczyszczanie organizmu

Kasztany są cennym źródłem błonnika, który hamuje łaknienie, ogranicza nadmierny apetyt i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga detoksykację organizmu. To nie koniec! Wysoka zawartość potasu i fosforu w kasztanach skutecznie podkręca i reguluje metabolizm. Jeśli dbasz o linię to koniecznie spróbuj pieczonych kasztanów. Porcja ma tylko 213/245 kalorii, a żołądek nasyci na długo.

Kasztany jadalne uznawane są za afrodyzjak

Już starożytni Rzymianie zakochali się w kasztanach jadalnych, wcale nie tylko ze względu na ich cenne właściwości zdrowotne… Niejednokrotnie udowodniono, że są one najlepszym afrodyzjakiem! Desery przygotowane z kasztanów doskonale wpływają na potencję oraz popęd seksualny. Takim deserem, który pozwala rozbudzić zmysły, jest Mont Blanc, czyli słodkie purée z kasztanów z lekkim dodatkiem koniaku, ozdobione bitą śmietaną.
Nie wierzycie? Przekonajcie się same!

 

kasztany jadalne,

Przepis na pieczone kasztany jadalne

Przepis nie należy do najbardziej skomplikowanych, a ilość składników potrzebnych do przygotowania jest niezwykle krótka. W szybki i w łatwy sposób można wyczarować coś specjalnego dla siebie lub rodziny na zimowy wieczór.

 

kasztany jadalne

Składniki:

kasztany jadalne

Sposób przygotowania:

  • Kasztany najpierw należy umyć, osuszyć
  • Naciąć wypukłą stronę na krzyż.
  • Delikatnie osuszyć je, przełożyć na blachę wypukłą stroną do góry.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C,
  • Kasztany piec ok. 25 minut, aż łupinka przy nacięciach się otworzy.
  • Obierać lekko ostudzone.
  • Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką.

 

kasztany jadalne

 

Pamiętaj o jednym, kupując kasztany jadalne  należy zwrócić uwagę na to, aby łupina kasztana była nieuszkodzona, ładna oraz błyszcząca bez małych, okrągłych otworów co może świadczyć o obecności robaka. Zapach powinien być pozbawiony wyczuwalnej pleśni.

Z kasztanów można wyczarować wiele ciekawych potraw. Niemcy słyną z zupy na bazie kasztanów, Słowacy i Węgrzy masę kasztanową dodają do wypieków. Można je dodawać do sałatek i warzywnych gulaszy albo używać jako nadzienia. W kuchni bezglutenowej świetnie sprawdza się mąka z kasztanów, na której bazie można upiec bezglutenowy chleb, zrobić naleśniki, ciasto, a także zagęścić sos. Ja zakochałam się w deserze Mont Blanc, mój mąż również. A teraz zmykam z moimi pieczonymi kasztanami do reszty rodzinki, bo zaczynamy seans filmowy, a Wam polecam spróbować tego przysmaku, lepszy jest niż popcorn, a na pewno zdrowszy.

 

kasztany jadalne

kasztany jadalne,

kasztany jadalne

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Postanowienia noworoczne, jak ich dotrzymać
Nowszy wpis: Czerwone majtki na szczęście, podwiązka i wypastowane buty, czyli studniówkowe przesądy