Przepis na gazpacho – hiszpański chłodnik

Gazpacho to chyba druga po paelli najbardziej znana na świecie potrawa hiszpańska. To mnie nie dziwi, bo gdy na dworze upał mało kto ma ochotę na jedzenie gorących posiłków. A żołądek domaga się jedzenia, poznajcie mój przepis na gazpacho – hiszpański chłodnik, który zachwyci każde podniebienie. To idealna propozycja na lekkie danie w upalny dzień.

 

 

przepis na gazpacho

 

Gazpacho to mocno schłodzony, niezwykle aromatyczny chłodnik ze świeżych warzyw, owoców i ziół.  Większość źródeł mówi o pochodzeniu  tej zupy z kuchni arabskiej, z czasów wczesnego średniowiecza kiedy na Półwyspie Iberyjskim panowali Maurowie. W swojej pierwotnej wersji składało się tylko z czerstwego chleba, oliwy, czosnku i migdałów. Skład zupy zmienił się, kiedy z Ameryki Południowej do Hiszpanii dotarły pomidory i papryka.  Tak powstało znane nam gazpacho andaluz. A ja Wam zdradzę najlepszy przepis na gazpacho, który zdradziła mi moja koleżanka mieszkająca w Hiszpanii.

 

przepis na gazpacho

Co to jest gazpacho?

Gazpacho to nazwa zupy typowej dla kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji — regionu położonego w południowej części Hiszpanii, najbardziej zaludnionego i jednego z największych regionów kraju pod względem powierzchni. Można powiedzieć, że gazpacho jest odpowiednikiem polskiego chłodnika. Dlaczego?

Tym, co wyróżnia tę zupę spośród wielu innych potraw, jest fakt, że serwuje się ją na zimno po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem kostek lodu. Jest jeden wyjątek, gazpacho tostado – zupy z dodatkiem pomarańczy, którą podaje się na ciepło, ale o niej napisze Wam innym razem.

Ten przepis na gazpacho nie wymaga gotowania składników. To zupa krem – miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera, takie spore ułatwienie, ponieważ dawniej je siekano.

Gładką konsystencję zupy ja przełamuje elementami chrupkimi, które dodaje do zupy tuz przed podaniem.

 

przepis na gazpacho

Przepis na gazpacho andaluz

GAZPACHO  SKŁADNIKI:

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 mała biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 1 kromka suchego wiejskiego chleba obranego ze skórki
  • sól i pieprz do smaku

 

 

GAZPACHO PRZYGOTOWANIE:

  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  • Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne a następnie siekamy na drobną kostkę.
  • Kroimy w koskę również obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę.
  • Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do ozdoby, a resztę umieszczamy w blenderze.
  • Chleb moczymy w wodzie.
  • Namoczony, dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, octem winnym i drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
  • Blendujemy, aż zupa będzie miała gładką konsystencję.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  •  Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

 

 

przepis na gazpacho

 

Ten andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany dużą ilością oliwy z oliwek czasem dodaję odrobine sera eta, by urozmaić smak. Dla utrzymania temperatury dania, gdy jest bardzo gorąco do gazpacho można wrzucić kostki lodu.
Intensywność czerwieni gotowej zupy jest uzależniona od tego ile lub czy do jej przyrządzenia dodamy chleba oraz jak bardzo dojrzałe będą pomidory.

 

Życzę smacznego i cieszmy się smakiem prawdziwego gazpacho andaluz.

 

przepis na gazpacho

 

 

nianio.com.pl

Mama na pełnym etacie, która nade wszystko kocha swoje dzieci. Uwielbiam podróże w ciekawe miejsca. Ponieważ fotografia to moja pasja, nieodłącznym gadżetem, który przy sobie noszę jest aparat.

22 komentarze

Dodaj komentarz

Starszy wpis: Kaszel u dziecka - dowiedz się jak go rozpoznać i leczyć
Nowszy wpis: Wrzody żołądka - choroba cywilizacyjna naszego wieku