Tran, kojarzy mi się z dzieciństwem. Niestety był jego zmorą, babcia z dużą łyżką w jednej ręce i butlą w drugiej, która kryła śmierdzący i niesmaczny tran. Na samo wspomnienie dostaję dreszczy. Jednak właściwości tranu przemawiają na jego korzyść, więc czas się z nim przeprosić. Łatwo powiedzieć? Tak, teraz już wiem, że to proste, bo ten współczesny tran nie przypomina w niczym koszmaru z naszego dzieciństwa. Producenci zadbali, by ten specyfik był bardziej przyjazny naszym podniebieniom. Mamy trany w różnej postaci: oleju, syropu i kapsułek, jednak to nie wszystko, bo występuje on też w różnych wariantach smakowych, na szczęście. Warto, więc wrócić do starej, babcinej metody wzmacniania organizmu tym cudownym olejem z wątroby rekina.
Co to jest tran? Jak nie z wieloryba to z czego?
Na samym początku zaznaczę, że tran ma dostarczać niedoborów tam gdzie natura nie wystarcza. Przyjmuje się, że ojczyzną tranu jest Norwegia, gdzie od wieków tran pozyskiwano z wątroby dorsza atlantyckiego i ryb dorszowatych. Na początku służył do konserwacji drewna, garbowania skór, jako olej do lamp. Potem uzupełniano nim dietę, odkryto jego właściwości w leczeniu krzywicy i reumatyzmu. W latach sześćdziesiątych leczono nim awitaminozę, a kolejne badania nad składem tranu potwierdziły jego dobre działanie na nasz organizm.
Tran, którego jak ognia unikałam, kojarzy się głównie z…. wielorybem. Jednak pod tą nazwą, kryje się tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, czasem z rekina grenlandzkiego. Ta ryby żyjące w zimnych wodach dostosowały się do otoczenia, gromadząc w tkankach mnóstwo składników odżywczych. Tran w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, omega-6 i omega-3, kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA, witaminy A, D i E. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, a jednak są niezbędne by prawidłowo działał. Ponadto kwasy tłuszczowe NNKT muszą być dostarczone naszemu organizmowi w odpowiednich dawkach, najlepiej gdy stosunek kwasu omega-3 do omega-6 wynosi 1:4. Kwasy te odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego, ale nie tylko….
Tran wzmacnia układ odpornościowy
Jak już wcześniej napisałam nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, pomagają one w produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Tran zawiera w składzie witaminę A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zakażeniom oraz zwalcza bakterie i wirusy. Jest to ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na zachorowania, a błona śluzowa naszych dróg oddechowych ma częsty kontakt z wirusami i bakteriami.
Należy jednak pamiętać, że tranu nie należy stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. W związku z tym tran należy podawać po zakończeniu kuracji antybiotykowej – tylko wtedy będzie wspierać proces regeneracji organizmu.
Tran usprawnia pracę mózgu
Kwasy omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Z tego powodu tran jest polecany przede wszystkim dzieciom, aby lepiej się rozwijały i nie miały problemów z pamięcią i koncentracją, lepiej się uczą, są sprawniejsze ruchowo. Osobom starszym zaleca się podawanie tranu, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji.
Czy można przyjmować tran będąc w ciąży?
Naukowcy dowiedli, że kobieta w ciąży, która spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Jednak o tym czy w ciąży kobieta może przyjmować tran, powinien zdecydować lekarz. Należy pamiętać, że maksymalna dopuszczalna dzienna dawka witaminy A u ciężarnej wynosi (łącznie z dietą) 5000 j.m., a jej przedawkowanie może doprowadzić do uszkodzeniem płodu.
Tran wzmacnia układ kostno-mięśniowy
Witamina D obecna w tranie ułatwia prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu. Jest więc odpowiedzialna za stan kości i uzębienia. Dlatego jest polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.
Niedobór witaminy D u dzieci może powodować krzywicę oraz osteoporozę u dorosłych. Witamina D ma też wpływ na liczbę i siłę komórek mięśniowych.
Tran poprawia stan skóry, włosów i paznokci
Witamina A zawarta w tranie jest przeciwutleniaczem. Bierze udział w niszczeniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. Wraz z witaminą D zmniejsza stany zapalne skóry. Tran spożywany w okresie menopauzy zapobiega nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry (dzięki witaminie A).
Tran zapobiega chorobom oczu
Korzystny wpływ tranu na wzrok wynika z obecności witaminy A. Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Witamina A może zapobiec chorobom wzroku, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Jej niedobór może powodować kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek oraz owrzodzenie rogówki. Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku.
Tran korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego
Kwasy omega-3 zapobiegają arytmii serca. Osoby posiadające wysoki poziom omega-3 we krwi, przechodzą dwa raz rzadziej zawał serca, niż osoby, u których stwierdzono niedobór omega-3. Podobnie jeśli chodzi o cholesterol,kwasy omega-3 obniżą poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu dobrego (HDL), co spowalnia rozwój miażdżycy. Omega-3 wpływa również pozytywnie na proces krzepnięcia krwi. Zawarta w tranie witamina E wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni czerwone krwinki przed ich przedwczesnym rozpadem. Tran jest również pomocny przy regulacji nadciśnienia tętniczego, jako ciśnieniowiec mogę to potwierdzić, bo sprawdziłam na sobie.
Jaki tran wybrać?
Wybierając tran zwróć uwagę na etykietę i stężenie kwasów EPA i DHA. Im będzie ona większa, tym lepszej jest jakości. Tran pozyskiwany z wątroby rekina grenlandzkiego jest bogaty w alkiloglicerole wspomagające szczególnie odporność organizmu. Alkiloglicerole zawarte w oleju z wątroby rekina w naturalnym spożyciu dostępne są jedynie w mleku matki. Jeśli zależy Ci, by wzmocnić organizm i nabrać odporności idealny jest tran z wątroby rekina grenlandzkiego z Domowa Apteczka . My używamy tego o smaku malinowym. To jedyny tran, jaki jestem wstanie przełknąć. Moje dziecko chętnie po niego sięga, bo nie ma posmaku ryby, a konsystencja nie przypomina oleju tylko syrop. Alkiloglicerole zawarte w tranie z wątroby rekina zwiększają ilość limfocytów B, CD oraz T, a także leukocytów. Wpływają pozytywnie na poziom immunoglobulin A i M, przez co zwiększają odpowiednio tzw. odporność komórkową organizmu. Mówiąc prosto, olej z wątroby rekina aktywuje nasz układ odpornościowy, zwiększa ilość przeciwciał, ma właściwości regenerujące.
Kto powinien spożywać tran?
Tran mogą spożywać prawie wszyscy. Zaleca się, aby dzieci spożywały go po ukończeniu trzeciego roku życia, ale w małych dawkach, zgodnie z zaleceniem lekarza, ma to związek z występowaniem kwasów w tranie oraz witaminy D, która jest podawana małym dzieciom obowiązkowo. Dawkowanie jest uzależnione od stężenia kwasów w tranie, należy więc go spożywać ściśle według zaleceń na opakowaniu. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas omega-3 wynosi od 5 do 8 g, na witaminę – A 800 j m. ( jednostek międzynarodowych w gramie), na witaminę D3 – 200 j m., a na witaminę E od 8 do 13 mg.
Jednak niezwykle ważna uwaga – podawanie tranu niemowlętom i bardzo małym dzieciom bezwzględnie wymaga konsultacji z pediatrą (zwłaszcza, jeśli maluch przyjmuje już np. witaminę D3 w kropelkach). Decyzja lekarza jest również niezbędna w przypadku ciąży oraz okresu laktacji!
Przeciwwskazania do zażywania tranu
Tranu nie mogą przyjmować osoby cierpiące na kamicę nerkową i hiperkalcemię oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie można go również przyjmować w trakcie kuracji antybiotykowej, ponieważ nie tylko wspomaga osłabiony organizm, ale jednocześnie wspomaga bakterie i wirusy. Osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D nie powinny zażywać tranu.
Czy tran można spożywać latem?
W okresie letnim nie powinno się spożywać tranu, ponieważ w składzie ma witaminę D, a latem nasz organizm ma jej pod dostatkiem. Jest ona produkowana pod wpływem słońca, a jej produkcja w okresie letnim jest dość wzmożona, co może spowodować do jej przedawkowania.
Jak przechowywać tran?
Wiele osób nie wie, że tran w płynnej postaci należy po otwarciu przechowywać w lodówce!!! Warunki przechowywania są szczególnie ważne w przypadku płynnego tranu. Łatwo ulega on utlenieniu i wpływowi ciepła, dlatego po pierwszym otwarciu butelki tran należy przechowywać w lodówce. Nie wolno go zamrażać. Należy również ograniczyć dostęp światła. Po otwarciu preparaty płynne powinny być zużyte na bieżącą kurację (przykładowo przy zalecanym dziennym spożyciu 5ml butelkę 250 ml dorosła osoba zużywa w ciągu 50-60 dni).
Teraz już wiecie wszystko na temat właściwości tranu, jego dobroczynnego wpływu. My polubiliśmy tran z Domowa Apteczka, bo nie ma posmaku ryby. Dodatkowo odpowiada nam jego konsystencja. Dodatkowo przekonuje nas fakt, że certyfikowany olej rybi zawarty w tranach Domowej Apteczki pochodzi z okolic Islandii i Wysp Owczych – z połowów naturalnych zasobów odnawialnych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jest badany oczywiście również na obecność metali ciężkich dioksyn i innych zanieczyszczeń.
Domowa Apteczka w swojej ofercie posiada:
- Tran z Rekina Grenlandzkiego o smaku malinowym
- Tran z Rekina Grenlandzkiego o smaku soczystego mango i brzoskwini
- Tran MultiOmega 3 (z wizerunkiem Peppy)
- Tran Omega 3 Mama & Maleństwo o smaku cytrynowym
Dzięki formie syropu, w skład tranów, oprócz oleju z ryb, wchodzi kompleks niezbędnych składników jak witaminy A,D i E. W skład Tranu z Rekina Grenlandzkiego oprócz oleju z wątroby rekina, wchodzą witaminy A, C, D, E oraz cynk i selen.
Natomiast w skład MultiOmega, oprócz oleju z ryb morskich bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, znajduje się kompleks aż 14 witamin. Nie trzeba więc podawać dodatkowych suplementów dziecku. Wystarczy łyk pysznego tranu. Warto też dodać, że do produkcji tranów Domowej Apteczki nie wykorzystuje się cukru. Słodki smak zapewniają glikozydy stewiolowe oraz maltitole. To na pewno istotna informacja dla dzieci z nadwagą czy też diabetyków. Tran z Rekina Grenlandzkiego oraz MultiOmega można przyjmować jednocześnie.
Tran jest pozyskiwany jedynie z wątroby dorsza i ryb z rodziny dorszowatych. Wszystko inne nie może być zwane tranem, a jeżeli jest zwane tranem, to producent okłamuje konsumenta. Dokładnie o tym mówi FARMAKOPEA POLSKA. Z rekina to jest to co najwyżej olej. Ja polecam firmę GAL – dobra jakość w dobrej cenie!
dzisiaj wybór tranu jest calkiem spory…fajnie, że producenci dbają o przyjemny smak i opakowanie produktu, ciekawe czy w tym przypadku kosztem składu…
Odkąd nie poznałam tych produktów to myślałam, że tran jest niesmaczny :))
Jak najbardziej polecam tran dla dzieciaków i dorosłych, zawsze jesienią kupujemy go w smakach, które nam odpowiadają, choć najczęściej jest to cytrynowy. 🙂
Należy też pamiętać żeby zerkać na skład, bo wiele z nich ma np. cukier który z pewnością nie jest potrzebny 😉 Im krótszy skład tym lepiej.
Ja od dawna stosuję tran 🙂 uważam że warto 🙂
Zażywamy tran całą rodziną – Młody w płynie, my w kapsułkach – i faktycznie muszę powiedzieć, że od tego czasu rzadziej chorujemy i wszelkie przeziębienia raczej nas omijają szerokim łukiem 🙂 A ten malinowy smak – hmmm…brzmi nieźle ! Musimy spróbować 🙂
Dobrze, że trafiłam na ten post u Ciebie ponieważ zastanawiałam się d kilku dni nad kupnem tranu i teraz wiem, że na pewno go kupię.
Pozdrawiam
Super my go lubimy i polecamy
ja za tranem z zasady nie przepadam:D
Muszę koniecznie moim dzieciaczkom zakupić 🙂
Myśle ze beda zadowolone, smak malinowy polecamy
Kurcze myślałam że już komentowałam a komcia nie znalazłam… dziwne…. chodziło mi o to że kiedyś faktycznie tran był zmorą dzieci, ale te czasy minęły bezpowrotnie:)
Komentarz trafił do spamu, nie wiem czemu? I faktycznie czasy gdy tran był koszmarem minęły bezpowrotnie, na szczęście
Smak smakiem 🙂 Mnie zachwyca konsystencja. Nie byłam w stanie przełknąć tego oleistego 😀
Mnie smak i konsystencja przekonały a tych oleistych nie tknę na samo wspomnienie mam odruch wymiotny.
Miałam tran smakowy dla Olafka i faktycznie smakuje inaczej niż ten, który ja pamiętam 🙂
Ja dziękuje temu kto wymyślił i opracował taka Formułę bo jestem pewna, że moj syn i ja byśmy innego tranu nie tknęli.
Próbowaliśmy już różnych tranów, ale tylko jeden moje dziewczynki chętnie piją.
To dobrze, bo tran ma dużo właściwości korzystnych dla naszego organizmu.
tran był kiedyś zmorą dzieci ale teraz w dobie konkurencji między firmami to czasy te odeszły do lamusa, jeszcze ma szanse stać sie atrakcją, jak ten czas sie zmienia…
U nas sprawdziły się tranowe rybki-żelki 🙂
Franek nie lubi kapsułek żelków jedynie syropki i to jedyne co sie sprawdziło u nas. Starszy odwrotnie tylko tabletki i kapsułki. Każdy ma inne preferencje.
Moja córka uwielbia ten malinowy! Kiedys dostałą inny i się absolutnie nie sprawdził 🙂
U nas tez tylko te, bo nie ma posmaku ryby i oleju
Przyznaję, że nie cierpię tranu, bo tak jak Ty, mam z nim koszmarne wspomnienia. Widziałam jednak ostatnio w aptece właśnie ten, o którym piszesz i zastanawiam się, czy po niego nie sięgnąć zimą, w końcu mamy nie biorą zwolnienia i dobrze byłoby się jakoś trzymać 😉
Polecam bo warto a smak jest inny niż tego sprzed lat? W ofercie maja tran dla mam