Najpopularniejsza obecnie kawa na Instagramie? Nie latte, a Dalgona Coffee, to kawa obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Wygląda pięknie na zdjęciach i smakuje równie dobrze. Przepis powstał w Korei i jest banalnie prosty, potrzeba tylko trzech składników, które na pewno macie w domu. Jeśli tęsknicie za kawą jak z kawiarni, koniecznie zapoznajcie się z przepisem.
Gdy kawiarnie są zamknięte, a nie każdy ma w domu ekspres do kawy, szukamy alternatywy, by nasze podniebienia mogły rozkoszować się wspaniałym smakiem tego niebiańskiego napoju. Proste składniki, które każdy ma w domu, blender i już możesz poczuć się niczym barista, który wyczaruje najmodniejszą kawę sezonu – Dalgona Coffee.
Ta kawa jest inna niż wszystkie, ponieważ jej konsystencja różni się od znanych nam kaw – przypomina piankę o smaku toffi. Napój zawdzięcza swoją nazwę południowokoreańskiemu aktorowi Jungowi Il-Woo, który podczas swojego występu w programie telewizyjnym „Top Recipe Stars” zamówił bitą kawę w knajpce, a jej smak porównał do koreańskiego deseru toffi o nazwie Dalgona.
Sekret Dalgona Coffee tkwi w kawie rozpuszczalnej i cukrze, to dzięki nim otrzymamy kremową masę kawową.
Jak zrobić Dalgona Coffee?
Jeśli chcesz wykonać Dalgona Coffee potrzebujesz trzech składników i blendera, chyba że wolisz pół godziny tracić na ubijanie pianki. Ja zdecydowanie wolę szybszą metodę. W moim przypadku to blender Braun ma on 1000 watowy silnik oraz wiele ciekawych rozwiązań technicznych jak choćby ruchome ostrze i co istotne dla każdej matki blokadę przeciw dzieciom. Nie ma możliwości uruchomienia tego sprzętu przez dziecko, co cieszy mnie ogromnie, bo Franek lubi eksperymentować w kuchni, a ja wolę gdy ma wszystkie palce. Lubie mój sprzęt jeszcze z kilku powodów, ma system EasyClick + , który umożliwia szybki montaż akcesoriów, a to wszystko dzięki łatwym w obsłudze przyciskom oraz mocowaniom. Natomiast technologia SPLASHControl niweluje rozpryskiwanie składników i zapewnia pełną wygodę oraz higienę pracy. Nieważne jak dużo składników i z jaką prędkością przetwarzasz, ten profesjonalny system zapobiega wszelkim zabrudzeniom podczas blendowania.
Składniki:
Wracając do naszej kawy, potrzebujemy następujących składników:
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną z cukrem zalewamy gorącą wodą
Musisz pamiętać, aby proporcje składników były równe
Następnie miksujemy na gęstą masę za pomocą blendera, chyba że lubisz ciężką pracę to trzepaczka też się nada . Następnie do szklanki lub filiżanki wlewamy mleko (ciepłe lub zimne, opcjonalnie z kostkami lodu), a na wierzch kładziemy kremową masę kawową. Całość posypujemy zmieloną kawą, kakao lub cynamonem i voila! Dalgona Coffee gotowa!
Życzę smacznego i dajcie znać czy przypadłą Wam do gustu.
Wygląda przepysznie i na pewno smakuje obłędnie. Koniecznie muszą zrobić, tylko jak kupię kawę rozpuszczalną. Bo blender z końcówką do ubijania mam dokładnie taki sam, też Braun. Nie wiedziałam i nie sądziłam, że kawa może się tak ubić na piankę. Szkoda, że kakao się tak nie ubija. Chyba, że o czymś nie wiem.
Czytałam już o tej kawie..ba – nawet instrukcje na YT znalazłam ale jakoś nie było jeszcze okazji by sie za to zabrać.
Widzę tą kawę wszędzie i myślałam ze trudno ja zrobić a tu proszę jaka niespodzianka. Zapytam tylko o jedno długo sie ja robi?
Pysznie wygląda chyba skuszę się i też zrobię
Wyglada obłędnie i faktycznie jest prosta do zrobienia